images


images
 Логотип видання 'Хрещатик'

images | | | | |        facebook новини в RSS-форматі номер в PDF-форматі
Новорічні та різдвяні заходи у Києві images
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
полоса
images images новини
images
22:00 |  Як не переїдати під час свят: корисні поради
images images images
20:01 |  Духовенство Київського Патріархату у Волновасі освятить хрести для храму збудованого у честь загиблих тут військовослужбовців
images images images
18:00 |  У столичному ресторані харчуються енергією художніх картин
images images images
16:00 |  Олексій Резніков прозвітував про реалізацію успішних петицій стосовно зовнішньої реклами в Києві
images images images
14:00 |  У Києві покажуть зворотній, потаємний бік робіт Марії Примаченко
images images images
12:00 |  Які столичні музеї можна безкоштовно відвідати у грудні
images images images
10:00 |  У "Київпастрансі" відповіли на основні питання стосовно впровадження Е-квитка:
images images images
08:00 |  На Кільцевій дорозі запрацював комплекс зі зважування вантажного транспорту
images images images
06:00 |  Де можна пройти безкоштовну флюорографію у Києві (адреси)
images images images
03:00 |  У ВР хочуть закріпити норми споживання газу для субсидій
images images images
01:00 |  В Україні поширюється нова смертельна гра для дітей
images images images
22:00 |  Які особливості психіки характерні для довгожителів
images images images
20:00 |  У Службі зайнятості запрацювала "гаряча лінія"
images images images
18:00 |  Приватні виконавці – важливий інструмент підвищення ефективності судочинства
images images images
16:00 |  "Парк Київська Русь" запрошує киян та гостей міста на святкову новорічну програму
images images images
images
украинские новости RSS канал новини RSS  |  всi новини
images
полоса

images images ДОКУМЕНТИ  
images
images Рiшення Київради
images
images Розпорядження
images
images Нормативно-правовi акти 
images
images Укази Президента України
images
images Постанови
images
images Накази
images
images Проекти
images
images Документи інших відомств
images

полоса

раделитель розцінки на рекламуРеклама
раделитель меню репроцентрКольороподіл/репроцентр
images меню государственные закупкиДержавні закупівлі
images

Бюджет Києва 2017 Бюджет міста Києва на 2017 рік
images
фото "Картка киянина". Інформаційна сторінка
images
фото Контактний центр
міста Києва - 1551
images
images
images
  images
images
images Роздiли :   стрелка   |    |    |    
виходить у вівторок, середу, п‘ятницю images 13 жовтня 2017 року, п'ятниця  №106 (5019) images
images
images
полоса
images
images
Здоров‘я
images
images
images
images 31/08/2017 03:00

Аби позбутись однієї з найпоширеніших залежностей, треба обманути організм


Професор Пекка Йоусилахти з Національного інституту здоров'я і добробуту (Фінляндія) під час конференції Європейського товариства кардіологів (Барселона, Іспанія) назвав головну небезпеку надмірного вживання солі. "Доза" 13,7 грама солі на добу вдвічі підвищує ризик розвитку серцевої недостатності, у порівнянні з тими, хто в їжу щодня використовує менше 6,8 грама хлориду натрію. Тоді як фахівці ВООЗ рекомендують щодня споживати не більше п'яти грамів солі. А зменшення цього показника до п'яти грамів на добу дозволить запобігати приблизно 2,5 мільйона смертей у рік, пише health.unian.ua.

Але чому тоді більшість з нас недосолені страви не смакують?! Як формується ця звичка і як її позбутись?

— Майже всі рецептори смаків знаходяться на язиці, притім різні частини цього органу відповідають за відчуття різних смаків (до числа основних належать солодкий, кислий, гіркий та солений), -- розповідає Леонід Подригало, доктор медичних наук, фахівець у галузі гігієни харчування, завідувач кафедрою Харківської державної академії фізичної культури. 

—  Відтак, в основі язика містяться рецептори, що відповідають за відчуття гіркого смаку, на кінчику більше рецепторів, чутливих до солодкого. А ті, що по краям, відчувають кисле і солене.

Іншими словами, гіпотетично усі люди однаково сприймають смаки,  але притім більшість ділиться на солодкоїжок та солеманів. У  кожному з цих випадків йдеться про певну гастрономічну  залежність, адже що частіше рецептори реагують на певний смак,  то більшою є їх потреба в отриманні нової дози.

— Схоже на залежність за типом наркотичної. То от чому багатьом важко їсти страви, не досоливши їх до певного рівня?
—  Однією з найгірших звичок людства визнано бажання досолити їжу. Адже притім в геометричній прогресії розвивається залежність. Спершу людина дратується, що страва, на її думку, недосолена, а згодом береться за сільничку, перш ніж за ложку чи виделку. Себто солемани навіть не пробують їжу, поки не посолять, притім згодом доза солі поволі збільшується.

Тоді як учені довели зв"язок між надмірним споживанням солі та розвитком гіпертензії й інших хвороб серцево-судинної системи. А оскільки, за рекомендацією фахівців ВООЗ, за добу можна споживати не більше шести грамів цього продукту (трохи більше чайної ложки), досолювати страви взагалі не можна. Адже натрій міститься практично у всіх продуктах харчування, мова як про свіжі овочі, так і про напівфабрикати, соуси чи готові страви.

—  Як же себе відівчити?
—  Ось уже кілька років на моєму столі немає сільнички, тож можу вас запевнити, це абсолютно реально. Знадобиться кілька місяців, щоби перелаштувати роботу рецепторів. Аби позбутись солеманії, перш за все потрібно усвідомити наслідки такої звички. Візміть собі за правило, ніколи не досолювати їжу, не покуштувавши її. Замість звичної харчової солі раджу купувати дієтичну — оскільки це хлорид калію, а не натрію, не затримує воду в організмі, не провокуючи проблем із серцем.

А головне, організм насправді можна обманути, для прикладу, я замість солі використовую порошок морської капусти — він солений і містить багато корисних мікроелементів, притім покращується загальне самопочуття, та ще й нормалізовується стан щитоподібної залози. До того ж, в якості замінників солі можна додавати до страв рослинні соленоси, мова, зокрема, про лободу чи амарант. Так поступово організм втрачатиме потребу в пересоленому.

Джерело: dobryjlikar.com



прочитало 6660 чoловік   

полоса
   

полоса
СОЦІАЛЬНА РЕКЛАМАimages images

полоса
images
images
images
images
Новини по темi:
images  
images
images
images
images
06:00 | Бути фрілансером шкідливо для здоров'я - вчені.
images
images
03:00 | Чому жінки та чоловіки по-різному переносять грип.
images
images
06:00 | Вчені розповіли про ідеальний сніданок для струнких.
images
images
03:00 | Вчені пояснили, чому дієти діють не на всіх.
images
images
22:00 | Лікар пояснив, як вирахувати безпечну для себе межу споживання цукру.
images
images
03:00 | Вуха - не лише орган слуху людини, а й інструмент діагностики стану організму.
images
images
01:00 | Лікарі назвали дуже вагому причину, навіщо необхідно регулярно чистити зуби.
images
images
01:00 | Як не захворіти, якщо навіть перемерзли.
images
images
22:00 | Алергiя на холод: це не просто почервоніння шкіри.
images
images
22:00 | Ці продукти допоможуть заснути швидко і міцно .
images
images




images
© Редакцiя газети "Хрещатик".

У разi використання матерiалiв сайту,
гіперпосилання на www.kreschatic.kiev.ua обов'язкове.

Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
bigmir)net TOP 100 images



: 0.2668 sec