images


images
 Логотип видання 'Хрещатик'

images | | | | |        facebook новини в RSS-форматі номер в PDF-форматі
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
полоса
images images новини
images
01:00 |  Домашня кішка продовжує людині життя
images images images
22:00 |  Рух транспорту Залізничним шосе буде закрито
images images images
20:00 |  Неочікувані місця, які дуже полюбляють бацили
images images images
18:00 |  Як створити успішний стартап: у Києві пройде фестиваль креативних та соціальних проектів
images images images
16:00 |  У Києві відбудеться благодійний фестиваль "Голосіївська Криївка"
images images images
14:00 |  Музей, розв'язка, багатофункціональний комплекс: влада контолює роботи на Поштовій площі
images images images
12:00 |  Гройсман: Ухвалення пенсійної реформи на початку жовтня дозволить підвищити пенсії також у жовтні
images images images
10:00 |  Епідемія наближається: симптоми нового вірусу
images images images
08:00 |  Розпочато роботу з організаційного забезпечення проведення міського конкурсу проектів, розроблених інститутами громадянського суспільства
images images images
06:00 |  У всіх районах столиці триває ремонт дорожнього покриття внутрішньоквартальних проїздів і прибудинкових територій
images images images
03:00 |  Під Одесою розміновують затонуле німецьке судно часів Другої світової війни
images images images
01:00 |  Секрет молодості — у тарілці
images images images
22:00 |  Відкрити бізнес в Україні онлайн — вже реальність: як це працює
images images images
20:00 |  Київрада створила комунальне підприємство "Муніципальна охорона"
images images images
18:00 |  У День машинобудівника у Києві привітали найкращих представників професії
images images images
images
украинские новости RSS канал новини RSS  |  всi новини
images
полоса

images images ДОКУМЕНТИ  
images
images Рiшення Київради
images
images Розпорядження
images
images Нормативно-правовi акти 
images
images Укази Президента України
images
images Постанови
images
images Накази
images
images Проекти
images
images Документи інших відомств
images

полоса

раделитель розцінки на рекламуРеклама
раделитель меню репроцентрКольороподіл/репроцентр
images меню государственные закупкиДержавні закупівлі
images

Бюджет Києва 2017 Бюджет міста Києва на 2017 рік
images
фото "Картка киянина". Інформаційна сторінка
images
фото Контактний центр
міста Києва - 1551
images
images
images
  images
images
images Роздiли :   стрелка   |    |    |    
виходить у вівторок, середу, п‘ятницю images 12 вересня 2017 року, вiвторок  №95 (5008) images
images
images
полоса
images
images
Здоров‘я
images
images
images
images 31/08/2017 03:00

Аби позбутись однієї з найпоширеніших залежностей, треба обманути організм


Професор Пекка Йоусилахти з Національного інституту здоров'я і добробуту (Фінляндія) під час конференції Європейського товариства кардіологів (Барселона, Іспанія) назвав головну небезпеку надмірного вживання солі. "Доза" 13,7 грама солі на добу вдвічі підвищує ризик розвитку серцевої недостатності, у порівнянні з тими, хто в їжу щодня використовує менше 6,8 грама хлориду натрію. Тоді як фахівці ВООЗ рекомендують щодня споживати не більше п'яти грамів солі. А зменшення цього показника до п'яти грамів на добу дозволить запобігати приблизно 2,5 мільйона смертей у рік, пише health.unian.ua.

Але чому тоді більшість з нас недосолені страви не смакують?! Як формується ця звичка і як її позбутись?

— Майже всі рецептори смаків знаходяться на язиці, притім різні частини цього органу відповідають за відчуття різних смаків (до числа основних належать солодкий, кислий, гіркий та солений), -- розповідає Леонід Подригало, доктор медичних наук, фахівець у галузі гігієни харчування, завідувач кафедрою Харківської державної академії фізичної культури. 

—  Відтак, в основі язика містяться рецептори, що відповідають за відчуття гіркого смаку, на кінчику більше рецепторів, чутливих до солодкого. А ті, що по краям, відчувають кисле і солене.

Іншими словами, гіпотетично усі люди однаково сприймають смаки,  але притім більшість ділиться на солодкоїжок та солеманів. У  кожному з цих випадків йдеться про певну гастрономічну  залежність, адже що частіше рецептори реагують на певний смак,  то більшою є їх потреба в отриманні нової дози.

— Схоже на залежність за типом наркотичної. То от чому багатьом важко їсти страви, не досоливши їх до певного рівня?
—  Однією з найгірших звичок людства визнано бажання досолити їжу. Адже притім в геометричній прогресії розвивається залежність. Спершу людина дратується, що страва, на її думку, недосолена, а згодом береться за сільничку, перш ніж за ложку чи виделку. Себто солемани навіть не пробують їжу, поки не посолять, притім згодом доза солі поволі збільшується.

Тоді як учені довели зв"язок між надмірним споживанням солі та розвитком гіпертензії й інших хвороб серцево-судинної системи. А оскільки, за рекомендацією фахівців ВООЗ, за добу можна споживати не більше шести грамів цього продукту (трохи більше чайної ложки), досолювати страви взагалі не можна. Адже натрій міститься практично у всіх продуктах харчування, мова як про свіжі овочі, так і про напівфабрикати, соуси чи готові страви.

—  Як же себе відівчити?
—  Ось уже кілька років на моєму столі немає сільнички, тож можу вас запевнити, це абсолютно реально. Знадобиться кілька місяців, щоби перелаштувати роботу рецепторів. Аби позбутись солеманії, перш за все потрібно усвідомити наслідки такої звички. Візміть собі за правило, ніколи не досолювати їжу, не покуштувавши її. Замість звичної харчової солі раджу купувати дієтичну — оскільки це хлорид калію, а не натрію, не затримує воду в організмі, не провокуючи проблем із серцем.

А головне, організм насправді можна обманути, для прикладу, я замість солі використовую порошок морської капусти — він солений і містить багато корисних мікроелементів, притім покращується загальне самопочуття, та ще й нормалізовується стан щитоподібної залози. До того ж, в якості замінників солі можна додавати до страв рослинні соленоси, мова, зокрема, про лободу чи амарант. Так поступово організм втрачатиме потребу в пересоленому.

Джерело: dobryjlikar.com



прочитало 3065 чoловік   

полоса
СОЦІАЛЬНА РЕКЛАМАimages images

полоса
images
images
images
images
Новини по темi:
images  
images
images
images
images
01:00 | Домашня кішка продовжує людині життя.
images
images
20:00 | Неочікувані місця, які дуже полюбляють бацили.
images
images
10:00 | Епідемія наближається: симптоми нового вірусу.
images
images
01:00 | Секрет молодості — у тарілці.
images
images
03:00 | Вчені пояснили, чому так важко позбутися шкідливих звичок.
images
images
22:00 | Названо найпростіший спосіб продовжити життя.
images
images
06:00 | Вчені назвали справжню причину виникнення карієсу.
images
images
03:00 | Відомий травник радить, як вилікувати хворі суглоби за допомогою каштанів.
images
images
03:00 | Смачні тренди: які продукти модно їсти в 2017 році.
images
images
20:00 | 6 напоїв, які допоможуть зберегти молодість.
images
images




images
© Редакцiя газети "Хрещатик".

У разi використання матерiалiв сайту,
гіперпосилання на www.kreschatic.kiev.ua обов'язкове.

Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
bigmir)net TOP 100 images



: 0.0307 sec