images


images
 Логотип видання 'Хрещатик'

images | | | | |        facebook новини в RSS-форматі номер в PDF-форматі
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
полоса
images images новини
images
06:00 |  21 листопада у центрі Києва перекриють рух
images images images
18:00 |  В приміщені КМДА презентують третій випуск серії книг "Майдан від першої особи"
images images images
16:00 |  В столиці розроблять міську програму національно-патріотичного виховання
images images images
14:00 |  До Дня Гідності і Свободи в Києві прозвучать оперні хіти
images images images
12:00 |  Комунальні служби завершують дорожньо-будівельний сезон
images images images
10:00 |  У Києві триває профілактична кампанія проти грипу та гострих респіраторних інфекцій
images images images
08:00 |  Підготовка програми "Київ без бар’єрів" буде завершена до кінця листопада
images images images
06:00 |  У Подільському районі триватимуть безкоштовні медичні обстеження (адреси)
images images images
18:00 |  21-24 листопада в МВЦ відбудеться XVI Міжнародний промисловий форум
images images images
16:00 |  “Льодовиковий період”: у Києві влаштують фестиваль снігових фігур
images images images
14:00 |  У Києві презентували роман "Свобода" азербайджанської письменниці Афаг Масуд
images images images
12:00 |  Правоохоронців перевірятимуть щодо тиску на представників бізнесу
images images images
10:00 |  У Києві відбудеться міжнародний фестиваль циганського мистецтва
images images images
08:00 |  Громадський бюджет об’єднує киян і владу – Геннадій Пліс
images images images
06:00 |  Київ святкуватиме Різдво з усім світом
images images images
images
украинские новости RSS канал новини RSS  |  всi новини
images
полоса

images images ДОКУМЕНТИ  
images
images Рiшення Київради
images
images Розпорядження
images
images Нормативно-правовi акти 
images
images Укази Президента України
images
images Постанови
images
images Накази
images
images Проекти
images
images Документи інших відомств
images

полоса

раделитель розцінки на рекламуРеклама
раделитель меню репроцентрКольороподіл/репроцентр
images меню государственные закупкиДержавні закупівлі
images

Бюджет Києва 2017 Бюджет міста Києва на 2017 рік
images
фото "Картка киянина". Інформаційна сторінка
images
фото Контактний центр
міста Києва - 1551
images
images
images
  images
images
images Роздiли :   стрелка   |    |    |    
виходить у вівторок, середу, п‘ятницю images 11 серпня 2017 року, п'ятниця  №86 (4999) images
images
images
полоса
images
images
Здоров‘я
images
images
images
images 10/10/2017 22:00

Щоб не мерзнути в холодну пору, треба знати кілька правил харчування


Як з'ясовується, є продукти, споживаючи якi людина може зiгрiтися. I це не гарячий чай! Навiть уже при мiнус один дiєтологи радять снiдати не вiвсянкою, а шматком м'яса чи вареним яйцем.

А гарячий чай, щоб зiгрiтися, дає короткотривалий ефект, що може призвести навiть до... переохолодження органiзму.

— У людському органiзмi є два джерела тепла — м'язи та печiнка, — розповiдає дiєтолог Борис Скачко. — У процесi активного руху людина зiгрiвається завдяки тому, що м'язи "витягують" накопичену енергiю iз засвоєних вуглеводiв, таким чином "пiдiгрiваючи" весь органiзм. А печiнка "зiгрiває" людину тодi, коли засвоює бiлки, якi довго розщеплюються, вiдтак 40% закладеної в них енергiї розсiюється по тiлу як тепло, у той час як вуглеводи пришвидшують обмiннi процеси в органiзмi лише на 4%, а жири — на 7%. Саме тому найкращий спосiб зiгрiтися — з'їсти вiдбивну зi свинини чи телятини або ж шматок риби. I якщо у вас немає проблем зi шлунком, бажано додати до страв бiльше спецiй. Примiром, м'ясо приправити не лише перцем, а й iмбиром, а от до риби додати гвоздику чи корицю. Такi страви — iдеальнi для зiгрiвання, бо прянощi не лише пiдсилюють травнi й обмiннi процеси, а й активiзують кровообiг, а отже, вам одразу стане теплiше. До речi, перець чилi на 50% пришвидшує ритм серця i обмiн речовин протягом трьох годин пiсля їди.

— Чи означає це, що людина повинна споживати в холодну пору року бiльше калорiй, анiж улiтку?
— Калорiйнiсть має збiльшуватися з похолоданням на 10 — 15%. Як правило, так i вiдбувається, адже для зiгрiвання взимку ми п'ємо чай iз печивом чи солодощами, чого не робили влiтку. До речi, не раджу вам споживати магазиннi солодощi. Кiлька днiв тому я провiв експеримент — узяв шiсть пачок звичайного галетного печива рiзних виробникiв i прочитав склад. Виявилось, у всiх мiстяться трансжири, якi передусiм "б'ють" по печiнцi. Тож чай та каву я раджу пити iз сухофруктами, а ще краще — з горiхами, багатими на бiлок.

До речi, чи не найголовнiше правило чаювання у холодну пору — вживати гарячi напої за годину до виходу на вулицю. Рiч у тому, що такi напої дають короткий ефект зiгрiвання, а ще пiдсилюють потовидiлення i дiють, як легке сечогiнне, а це в таку пору призводить до переохолодження органiзму. Звiдси i загостренняхронiчних хвороб — таких, як герпес, артрит, радикулiт чи цистит.

—То яким має бути правильне зимове меню?
— Уранцi замiсть вiвсяної чи гречаної каш, пiсля яких ви замерзнете вже дорогою на роботу, раджу з'їсти шматок жирного м'яса або риби з тушкованими овочами. Бажано їсти свинину, адже вона перетравлюється майже 9 годин, яловичина — 8, а телятина — 7 годин.

Ще варiант -— варене яйце iз цiльнозерновим хлiбом, маслом та сиром. До речi, якщо влiтку ми могли втамувати спрагу соковитим кавуном чи яблуком, то у холоднi днi я все ж раджу овочi та фрукти тушкувати або запiкати. Те печене яблуко набагато бiльше зiгрiє вас узимку, анiж свiже. Те ж стосується i свiжих овочiв-— гарбуза, кабачкiв, баклажанiв чи помiдорiв.

Що ж до обiду, то в цю пору найкраще їсти першу страву на м'ясному бульйонi. А ще страви, багатi на бiлок, — це гриби i квасоля.

На вечерю можна випити кисломолочний продукт, який збагатить наш органiзм кальцiєм. Але кефiр чи ряжанка аж нiяк не зiгрiє, тож пiсля їх вживання у холоду пору раджу все-таки грiтися природними методами -- пiд ковдрою чи бiля чоловiка. До речi, тепловiддача у представникiв сильної статi на 10% вища, нiж у жiнок.

— А як щодо спиртного, яким зiгрiваються?
— Потрапляючи в органiзм, вiн швидко розщеплюється i призводить до розширення судин, у тому числi й периферiйної кровоносної системи. Звiдси i мiф, мовляв, одразу стає теплiше. Насправдi пiсля кiлькасот грамiв коньяку чи горiлки людський органiзм починає вiддавати, а не накопичувати енергiю, тому працює так, як пiчка. Спиртне, як i каву, можна пити взимку в розумних дозах, як аперитив. Тодi цi напої пiдуть на користь системi травлення i печiнцi, якi трудитимуться над переробкою м'яса чи риби.

Джерело: dobryjlikar.com



прочитало 4735 чoловік   

полоса
   

полоса
СОЦІАЛЬНА РЕКЛАМАimages images

полоса
images
images
images
images
Новини по темi:
images  
images
images
images
images
06:00 | Як довго має тривати кашель, і як його зупинити.
images
images
06:00 | Перелік жирних продуктів, які насправді допомагають схуднути.
images
images
06:00 | Чому потрібно висиплятися вдосталь .
images
images
18:00 | Стоматологи назвали просту заміну зубній пасті .
images
images
18:00 | Кілька основних ознак, які можуть свідчити про наявність менінгококової інфекції.
images
images
06:00 | Як правильно вживати мед, щоб не нашкодити .
images
images
16:00 | Чому не можна запивати таблетки соками.
images
images
12:00 | У столиці з’явилась вакцина від грипу.
images
images
22:00 | Лікарі попередили: настав час, коли грип починає атакувати.
images
images
22:00 | Які симптоми грипу повинні насторожити рідних хворого.
images
images




images
© Редакцiя газети "Хрещатик".

У разi використання матерiалiв сайту,
гіперпосилання на www.kreschatic.kiev.ua обов'язкове.

Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
bigmir)net TOP 100 images



: 1.6794 sec