![]() |
Вчені прийшли до висновку, що результативність кожної дієти залежить від генетики конкретної людини. Фахівці з Університету Техасу провели дослідження на гризунах. Вони використовували штучно виведені лінії лабораторних мишей з чотирма генетичними типами. Тварини отримували чотири найпоширеніші види харчування людини.
Зокрема, миші дотримувалися “західної” дієти, багату на жири і очищені вуглеводи, кетогенної дєіти з високим вмістом жирів і білків. Також гризунів “посадили” на середземноморську дієту з великим вмістом зернових і екстрактом червоного вина, а також запропонували японський тип харчування з вживанням рису і екстракту зеленого чаю. Вчені спостерігали за тваринами півроку, повідомляє dobryjlikar.com
В результаті вони з'ясували, що дієти по-різному впливали на генетичні групи мишей. Зокрема, три групи мишей, які дотримувалися середземноморської дієти, були здоровими. При цьому у четвертої групи таке харчування викликало ожиріння і порушення обміну речовин. Гризуни однієї з генетичних груп залишалися здоровими, коли вживали всі види харчування, крім японської дієти. Вона призвела до того, що у гризунів почала відмовляти печінка.
Негативно на всіх групах позначився американський тип харчування. У двох груп тварин через таку дієту почалося ожиріння. Ще у двох груп гризунів збільшилася кількість жиру на печінці. Таким чином, вчені прийшли до висновку, що результативність дієти залежить від генетичних особливостей людини.