![]() |
Про систему роздільного харчування останнім часом говорять дедалі частіше. Дієтологи рекомендують її як одну з найздоровіших. А ті, хто спробував роздільне харчування, вважають його найкращим.
— Традиційно українці звикли їсти картоплю з м'ясом, макарони з яйцем і так далі. Що пропонує система роздільного харчування?
— Насамперед, слід дотримуватися певних правил сумісності продуктів. Йдеться про те, що рiзнi продукти вимагають видiлення рiзних ферментiв, — каже Надія Матчук, лікар-дієтолог. — Скажiмо, для перетравлення бiлкiв потрiбнi однi ферменти, для жирiв та вуглеводiв — iншi. Якщо ми вживаємо цi продукти одночасно, пiдшлункова залоза вимушена працювати з навантаженням. У результатi — їжа погано перетравлюється i зле засвоюється.
— Поясніть на прикладах, як це діє.
— Зокрема, ніколи не їжте концентрований білок і концентрований вуглевод за одним вживанням їжі. Це означає, що не можна їсти м'ясо, яйця, сир, горіхи та іншу білкову їжу разом з хлібом, злаками, макаронами, тістечками, солодкими фруктами.
Так само ніколи не їжте два концентровані білки (приміром, м'ясо і яйце) разом. Адже білки різного складу вимагають різних травних соків і різної їх концентрації, а коли ці соки виділяються в шлунок в один і той самий час, виникають проблеми з травленням. Тому завжди треба дотримуватися правила: один білок на одне вживання їжі.
Не треба змішувати жири та білки. Вершки, вершкове масло, сметану, рослинну олію не варто їсти з м'ясом, яйцями, сиром, горіхами та іншими білками. Річ у тім, що жир пригнічує дію шлункових залоз і гальмує виділення шлункових соків, необхідних для травлення білків.
Не бажано також змішувати вуглеводну і кислу їжу в один прийом. Хліб, картопля, горох, боби, банани, фініки та інші вуглеводні продукти не можна їсти з лимоном, апельсином, грейпфрутом, ананасом, журавлиною, помідорами та іншими кислими фруктами.
Кислі фрукти несумісні і з білками. Апельсини, лимони, ананаси, вишнi, кислi сливи, кислі яблука не бажано їсти з м'ясом, горіхами, яйцями. Загалом, що менш складні харчові суміші та простіші страви, то ефективніше травлення.
Крім того, не їжте крохмаль і цукор за одним вживанням їжі. Желе, джеми, вершкове масло, сиропи не треба мастити на хліб чи додавати до кашi — це викликає бродіння, а потім і самоотруєння організму.
Не бажано також поєднувати два види крохмалю — наприклад, картоплю або кашу з хлібом. Якщо вони вживаються разом, то один з них засвоюється, а інший залишається недоторканим у шлунку, а потім каменем лягає у кишківник, затримуючи засвоєння іншої їжі, викликаючи бродіння та гнильні процеси.
— Є певні продукти, які непоєднувані з іншими. Про що йдеться?
— Скажімо, не варто їсти диню з будь-якою іншою їжею — лише окремо. Це стосується, до речі, і кавуна.
Молоко також краще вживати окремо — через те, що молочний жир на деякий час перешкоджає виділенню шлункового соку. Якщо у шлунок потрапляє інший продукт, через відсутню секрецію шлунку він не перетравлюється.
Ще один секрет здорового харчування: найбільш здоровим є готування їжi на парі, запікання у фользі, тушкування. Причому краще тушкувати на воді, а жир додавати вже у готову страву.
Джерело: Добрий лікар