images


images
 Логотип видання 'Хрещатик'

images | | | | |        facebook новини в RSS-форматі номер в PDF-форматі
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
полоса
images images новини
images
10:00 |  У Києві стартувала соціальна ініціатива ECOSTRUM, присвячена проблемі накопичення сміття
images images images
08:00 |  Вихідними дорожники продовжували ремонт столичних шляхів
images images images
06:00 |  Нанороботи врятують людство від раку
images images images
03:00 |  Українці вивели надзвичайно корисний сорт картоплі
images images images
01:00 |  На дні океану відзняли маловідому істоту
images images images
22:00 |  Науковці пропонують обнести льодовики “підводними стінами”
images images images
20:00 |  На Печерську розкопали давнє поселення
images images images
18:00 |  До України завезуть надсучасні потяги
images images images
16:00 |  Віталій Кличко: Ще 40 місцевих рад приєдналися до Асоціації міст України
images images images
14:00 |  До кінця року у столиці планують оголосити тендери щодо оновлення пасажирського транспорту
images images images
12:00 |  На Співочому полі заграє осінніми фарбами Фестиваль хризантем
images images images
10:00 |  "Київводоканал" та "Київтеплоенерго" підписали угоду для оптимізації роботи зняття та опломбування квартирних лічильників
images images images
08:00 |  У Контакт-центрі відбудеться "пряма лінія" з мешканцями з питань утримання зеленого господарства столиці
images images images
06:00 |  Хронічна втома: чому виникає і чим небезпечна
images images images
03:00 |  558 млн років тому на Землі жили дікінсонії
images images images
images
украинские новости RSS канал новини RSS  |  всi новини
images
полоса

images images ДОКУМЕНТИ  
images
images Рiшення Київради
images
images Розпорядження
images
images Нормативно-правовi акти 
images
images Укази Президента України
images
images Постанови
images
images Накази
images
images Проекти
images
images Документи інших відомств
images

полоса

раделитель розцінки на рекламуРеклама
раделитель меню репроцентрКольороподіл/репроцентр
images меню государственные закупкиДержавні закупівлі
images

Бюджет Києва 2018 Бюджет міста Києва на 2018 рік
images
фото "Картка киянина". Інформаційна сторінка
images
фото Контактний центр
міста Києва - 1551
images
images
images
  images
images
images Роздiли :   стрелка   |    |    |    |    |    |    |    |    
виходить у вівторок, середу, п‘ятницю images 3 жовтня 2002 року, четвер  №147 (2158) images
images
полоса
images
images
СПОЖИВАЧ
images  
images
images
images
03/10/2002



images
Свинцевий присмак рибних консервів Його виявили експерти науково-дослідного центру “Тест”
images
Зручний продукт — консерви. Згодиться в будь-якій ситуації і господині, і туристам, і студентам. Отож торгуючий консервами люд також задоволений. Штучний товар. Особливих умов для зберігання не вимагає. Скажімо, бляшанки з рибним продуктом стоятимуть при температурі від нуля до 20 градусів за Цельсієм і відносній вологості повітря не більше 75 відсотків аж два роки. Навіть довше. Майже 36 місяців, страву можна буде споживати, як гарантує держстандарт.

І жодних проблем? Не зовсім так. Споживачі, покладаючись на ретельність виробників, все ж таки повинні враховувати деякі нюанси, вибираючи продукт.

“Та що там вибирати, всі банки однакові”,— скаже хтось. Для непосвячених покупців працівники науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз “Тест” описали зовнішній вигляд бляшанок з рибною стравою, дослідивши 28 різних консервів, виготовлених вітчизняними, а також російськими та прибалтійськими виробниками. Насторожити споживача повинна здута упаковка, з прим’ятими боками, деформованими закаточними краями або з плямами іржі. Зазвичай всередині такої непривабливої ємкості міститься неапетитний продукт (розкришені шматочки риб’ячого м’яса, непрозора заливка із підозрілим запахом і присмаком).

Причин цього неприємного перетворення смачного продукту в несмачне, навіть небезпечне для здоров’я місиво, може бути кілька: порушена герметичність банки, неправильні умови зберігання консервів, вичерпаний термін придатності. Про нього, до речі, повідомляють цифри на кришці консервної бляшанки. Їх, тобто відтиснутих цифр, аж три ряди. У першому зазначено саме дату виготовлення (число, місяць, рік). Нижче, в другому ряду, можна прочитати асортиментний знак, який складається з трьох символів — цифр або букв. У цьому ж ряду повідомляють номер підприємства-виробника. Останній складається з номера зміни, яка виготовила продукцію, та індексу рибної галузі переробної промисловості (літера “Р”).

Окрім цих відомостей, роздивляючись коробку з рибними консервами, можна дізнатися ще й про те, які саме інгредієнти поклали всередину, про харчову й енергетичну цінність продукту тощо.

На жаль, виробники, як з’ясували в центрі “Тест”, вводять покупців в оману, пишуть на етикетках недостовірні дані. Скажімо, на баночці “Скумбрії в олії”, виробництва, відповідно до маркування, акціонерного товариства “Брівайс вілніс” (Латвія), не повідомляється, коли саме виготовили консерви та в яких умовах треба їх зберігати. До речі, про умови зберігання: нерідко написане на етикетці суперечить даним державного стандарту. Наприклад, “Скумбрія, бланширована в олії”, вироблена, згідно з маркуванням, акціонерним товариством “Масеко” (Естонія), потрапила до споживачів з неправильною інформацією: вказана на етикетці температура зберігання не відповідає нормативному документу.

З-поміж 28 ємкостей різних консервів з риби спеціалісти центру незалежних споживчих експертиз виявили п’ять жерстянок з недоліками. Найсуттєвіші — іржаві плями й подряпини на внутрішній стороні банок. У таку пошкоджену тару запакували “Сардінелу натуральну з додаванням олії” (виробник, відповідно до маркування, акціонерна компанія “Антарктика”, Одеса) і “Скумбрію атлантичну натуральну з додаванням олії” (продукція, як вказано на етикетці, закритого акціонерного товариства “Міксум” з Литви).

Результати лабораторних досліджень рибних консервів вразили навіть досвідчених “тестівців”. Річ у тім, що масова доля свинцю, за медико-біологічними вимогами Міністерства охорони здоров’я України, не повинна перевищувати одного міліграма на кілограм продукції. А у “Сардинах атлантичних натуральних з додаванням олії” виробництва, згідно з маркуванням, Мамоновського рибоконсервного комбінату (Калінінградська область, Росія) ця норма перевищена в шість разів! Тому-то у працівників центру виникло закономірне запитання: чи ж безпечно їсти такі консерви?..

Підготувала Галина РЕМІЗОВСЬКА, “Хрещатик”



прочитало 4288 человек      images  
images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images
images
03/10/2002 | Комп’ютерні гобелени. Знамениті картини виготовляє сучасний ткацький верстат
images
images
03/10/2002 | “Монополізм” хлібній справі не зашкодить.
images
images
03/10/2002 | Роздрібні ціни на основні види хлібобулочних виробів за даними підприємств УКРхлібпрому.
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images


images
© Редакцiя газети "Хрещатик".

У разi використання матерiалiв сайту,
гіперпосилання на www.kreschatic.kiev.ua обов'язкове.

Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
bigmir)net TOP 100 images



: 0.2819 sec