images


images
 Логотип видання 'Хрещатик'

images | | | | |        facebook новини в RSS-форматі номер в PDF-форматі
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
полоса
images images новини
images
08:00 |  У касах столичного метрополітену встановили банківські термінали
images images images
19:00 |  У зв’язку із погіршенням погодних умов киян просять надавати перевагу громадському транспорту та не паркувати авто обабіч дороги
images images images
17:15 |  На столицю насувається негода: киян закликають бути обережними під час ожеледиці
images images images
17:00 |  Громадскість матиме доступ до редакцій рішень Київради
images images images
14:00 |  Українці застібнуть паски безпеки навіть в автобусах
images images images
11:00 |  Київ прагне отримати статус Європейської культурної столиці
images images images
08:00 |  Для громадян із вадами зору встановлять 3D-моделі зменшених історичних пам’яток
images images images
17:00 |  Сторінки історії: папір для першої київської друкарні везли човнами 250 км
images images images
14:00 |  На столичних мостах проводять ремонти. Водіїв просять передбачати більше часу на дорогу
images images images
11:00 |  У Києві за 2-3 роки планують замінити комплексно зношені мережі у найпроблемніших мікрорайонах
images images images
08:00 |  В Україні поширюють неправду про наявність нібито епідемії чуми, сказу та промислового ботулізму
images images images
19:00 |  Україна виступить в Шанхаї на п'ятому Кубку світу з карате Кіокушинкайкан ІКО Мацушима
images images images
17:00 |  Мобільний додаток Kyiv City Guide отримав престижну міжнародну відзнаку
images images images
14:00 |  97 інформаційних табло допомагають пересуватися Києвом
images images images
12:30 |  Пам’яті академіка Олександра Топачевського
images images images
images
украинские новости RSS канал новини RSS  |  всi новини
images
полоса

images images ДОКУМЕНТИ  
images
images Рiшення Київради
images
images Розпорядження
images
images Нормативно-правовi акти 
images
images Укази Президента України
images
images Постанови
images
images Накази
images
images Проекти
images
images Документи інших відомств
images

полоса

раделитель розцінки на рекламуРеклама
раделитель меню репроцентрКольороподіл/репроцентр
images меню государственные закупкиДержавні закупівлі
images

Бюджет Києва 2018 Бюджет міста Києва на 2018 рік
images
фото "Картка киянина". Інформаційна сторінка
images
фото Контактний центр
міста Києва - 1551
images
images
images
  images
images
images Роздiли :   стрелка   |    |    |    |    |    |    |    
виходить у вівторок, середу, п‘ятницю images 18 вересня 2002 року, середа  №138 (2149) images
images
полоса
images
images
СПОЖИВАЧ
images  
images
images
images
18/09/2002



images
Вершкове масло по зернятках збирають Перед тим з нього “викручують” зайву воду
images
Одна жабка, як розповідається в народній казці, ненароком упала в глечик із молоком і, щоб не потонути, борсалася в ньому, доки не сколотила лапками грудочку масла та й вискочила. Казочка, розрахована на дошкільнят, описує технологію виготовлення вершкового масла в принципі правильно. На виробництві в спеціальній маслобійці збивають упродовж 40—45 хвилин вершки, які мають від 20 до 45 відсотків жирності. Утворюються масляне зерно (тверді часточки завбільшки з гречану насінину або горошину) і рідина, так звана маслянка. Маленькі зернятка потім спресовують у великий шматок. (Жабка із казки зробила майже те саме.)

Більш гігієнічний спосіб виробництва масла винайшли нещодавно. Він виключає втручання людських рук. Вершки, які містять 88 відсотків жиру, заливають в апарат — масловиготовлювач. Звідти дістають готовий на 80—90 відсотків продукт. До повної готовності йому не вистачає... води. За стандартом, її можна додати в середньому 16 відсотків. Хоча, як з’ясували працівники науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз “Текст”, порівнявши 18 зразків популярного молочного виробу, різні сорти вершкового масла містять неоднакову кількість вологи. Скажімо, селянське — 25, а любительське — 20 відсотків води.

На прилавку вершкові брикетики виглядають такими звабливими. Та й не дивно, бо сучасні виробники пакують масло, а також маргарин і морозиво в новий досить недешевий матеріал — так звану кашировану фольгу. Така обгортка складається з фольги, паперу, двох шарів поліетилену, термолаку. Багатошарова упаковка, як запевняють експерти центру, гарантує стерильність продукту. Блискуча різнокольорова фольга до того ж непроникна для бруду і жаростійка.

Вітчизняні виробники, чию продукцію вивчали в науково-дослідному центрі “Тест”, іноді “забувають” повідомити споживачам про сорт масла, його склад, точну назву. А то й змінюють по-своєму умови зберігання виробу, пишуть на упаковці вищу температуру, ніж дозволяє стандарт, вказують триваліший термін придатності, на відміну від визначеного нормативним документом. Ці мінуси помітили дослідники в маркуванні масла “Ласуня” (виробник — спільне підприємство “Аттіс-Т” з міста Балта Одеської області), продукції Першого київського молочного заводу, закритого акціонерного товариства “Лакталіс-Україна” з Нікополя, відкритого акціонерного товариства “Люстдорф” з Вінниччини, відкритого акціонерного товариства “Житомирський маслозавод”.

Обманули покупців, недоваживши вершково-масляну “цеглинку”, виготівники масла селянського “Геркулес”, “Українського” (в пачках бракувало майже по шість грамів продукту), “Щедрий вечір” та “Му-му” (в упаковках виявилося на п’ять грамів менше, ніж було зазначено).

Окрім такого обману, були й інші неприємні сюрпризи. Під час лабораторних досліджень виявили бактерії групи кишкової палички в маслі “Му-му”, виготовленому відкритим акціонерним товариством “Кременчуцький міськмолокозавод” з Полтавської області, та в продукції Першого київського молочного заводу “Масло селянське”.

Як же відрізнити істинне вершкове масло від начебто коров’ячого, тобто з домішками рослинної олії? На думку працівників “Тесту”, вірною прикметою справжнього продукту з вершків є вказаний на упаковці документ — ГОСТ (українською — держстандарт) 37-91. Саме за його вимогами виготовляють вологодське, селянське, любительське та інші сорти калорійного продукту.

Підготувала Галина РЕМІЗОВСЬКА, “Хрещатик”



прочитало 4555 человек      images  
images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images
images
18/09/2002 | Нестандартний пломбір. Що дозволяє “хімічити” не вельми порядним виробникам морозива
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images


images
© Редакцiя газети "Хрещатик".

У разi використання матерiалiв сайту,
гіперпосилання на www.kreschatic.kiev.ua обов'язкове.

Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
bigmir)net TOP 100 images



: 0.4334 sec