images


images
 Логотип видання 'Хрещатик'

images | | | | |        facebook новини в RSS-форматі номер в PDF-форматі
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
полоса
images images новини
images
23:54 |  Жодних вимог від ЮНЕСКО про припинення робіт зі зведення пішохідного мосту КМДА не отримувала
images images images
19:29 |  У кінотеатрі "Жовтень" розпочався фестиваль Docudays UA
images images images
19:24 |  Віталій Кличко зустрівся із керівниками всесвітньої федерації міні-футболу щодо можливості проведення чемпіонату світу в Києві
images images images
18:03 |  Надання одноразової матеріальної допомоги киянам, які опинилися в складних життєвих обставинах, у столиці практикується понад 20 років
images images images
15:55 |  Допомога сім’ям внутрішньо переміщених осіб
images images images
15:24 |  23 березня закриють на реконструкцію другий вестибюль станції метро «Святошин» з виходом до ринку та приміських електропоїздів
images images images
12:51 |  Як пішоходам перейти через Шулявський шляхопровід
images images images
10:35 |  Шкільні канікули у Києві продовжили на 1 день
images images images
10:23 |  Телеканал «Київ» набирає слухачів до медіашколи «КиївTV»
images images images
09:48 |  23 березня відбудеться шкільний хакатон STEM Challenge: вчися кодувати, адже це модно
images images images
14:40 |  Віталій Кличко доручив ліквідувати стихійні звалища сміття, що утворилися в столиці після зими
images images images
15:54 |  Віталій Кличко знову перевірив, як розбирають Шулявський шляхопровід
images images images
12:52 |  У Києві стартувала інформаційна кампанія про шкоду пасивного куріння
images images images
12:33 |  Як відбуватиметься будівництво нових станцій метро Сирецько-Печерської гілки на Виноградар
images images images
09:45 |  Як залучити бізнес до соціальних проектів: майстер-клас для киян
images images images
images
украинские новости RSS канал новини RSS  |  всi новини
images
полоса

images images ДОКУМЕНТИ  
images
images Рiшення Київради
images
images Розпорядження
images
images Нормативно-правовi акти 
images
images Укази Президента України
images
images Постанови
images
images Накази
images
images Проекти
images
images Документи інших відомств
images

полоса

раделитель розцінки на рекламуРеклама
раделитель
images меню государственные закупкиДержавні закупівлі
images

Бюджет Києва 2019 Бюджет міста Києва на 2019 рік
images
images
фото Контактний центр
міста Києва - 1551
images
images
images
  images
images
images Роздiли :   стрелка   |    |    |    |    |    |    |    |    
виходить щодня                                 images 6 червня 2002 року, четвер  №81 (2092) images
images
полоса
images
images
СПОЖИВАЧ
images  
images
images
images
06/06/2002



images
Тест для “Арабіки” Дегустація чотирнадцяти сортів кави перетворилася на справжні тортури
images

Частування кавою у “штаб-квартирі” науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз “Тест” тривало більше двох годин. Перед нами, тобто пробантами, стояло завдання: визначити каву-відмінницю серед чотирнадцяти “претендентів” за такими показниками, як аромат і смак. Аби відчути всі тонкощі, треба було не їсти дві години до експерименту, а протягом доби не пити міцних напоїв і не куштувати гострого. Які саме сорти ми оцінюватимемо — не назвали. Лише попередили, що у “конкурсі” братимуть участь продукти, які є у кожній крамничці, в кожній ятці на ринку.

Поки варилася перша партія, працівники центру нагадали, що батьківщина кавового дерева — Каффа (в Ефіопії). Напій, який готували з його плодів, сподобався тогочасним споживачам ще в XI столітті. Тому дерево почали вирощувати на інших територіях. Два століття кавовим монополістом на світовому ринку було місто Моха (колишній Мокко) в Ємені. У Європі тонізуючий напій скуштували лише у XVII столітті, а у XVIII його в Росію привіз Петро I.

Найдавніший сорт кави — арабіка. Згодом популярним став сорт робуста, знайдений у минулому сторіччі у джунглях Центральної Африки. Смак і аромат напою залежать не лише від сорту зерен, а ще і від того, де саме його культивують. Тобто бразильський різновид арабіки — зовсім не такий, як індійський. Хоча, як нам пояснили, напій із зерен цього сорту менш міцний, ніж із зерен робусти.

Ну а потім почалося порівняльне тестування. Нам по черзі виносили чотирнадцять тарілочок, в які було насипано змелену каву, та одноразові стаканчики з готовим напоєм. Аромат ми визначали за двома параметрами: нюхали сухий порошок та зварений з нього напій. Поводивши носом то над тарілочкою, то над стаканчиком, я намагалася якнайточніше записати в анкету те, що “нанюхала”. Причому обмінюватися своїми враженнями, а тим більше списувати з анкети сусіда, не дозволялося.

Старанно надихавшись ароматом зразка № 1, я скуштувала його на смак (без цукру і вершків)... Боже ж мій, яку гидоту нам іноді підсовують виробники! Тут навіть і підглядати до інших пробантів не треба було. Гримаси на обличчях більшості дегустаторів свідчили про одне й те саме враження. Я ще виявилася найбільш лояльною, бо виставила за смак каві “Paradise” київського розфасування оцінку “2” (за п’ятибальною системою). Моя ж колега навпроти намалювала нуль.

Для визначення смаку зовсім не обов’язково виціджувати стаканчики до краплини. Треба лише “пожувати” рідину, щоб усі рецептори на язиці вловили її смакові відтінки: кислий, прісний, пікантний, винний, гіркий або в’яжучий. Навіть у носі з’являється відчуття аромату зовсім не таке, як під час “нюхання”. Воно може нагадувати карамель, горіх або навіть... запах шкіри. До уваги береться також присмак, який залишається на язиці й у носі: шоколадний, пряний, солонуватий або горіховий.

Уже наприкінці тестування відчула важкість у шлунку, хоча напої я майже не ковтала. Випробування кавою витримали не всі. Одна із пробанток вибачилася й вийшла з-за столу. Взагалі кавоманів у Києві багато, але зібрати потрібну кількість їх у день тестування (тобто 11 чоловік) співробітникам центру не вдалося. Нас було всього шестеро. Мабуть, справжні любителі тонізуючого напою розуміють, що скуштувати 14 сортів кави — не музику послухати. Ті, хто “вижив” цього разу, нетерпляче очікували, коли ж розсекретять назви зразків.

З’ясувалося, що всім нам не сподобався смак “Paradise”. Не втішив і жодний з “Якобсів”, а от “Ionia” і “Жокей” порадували. Певно, ви, шановний читачу, зрозуміли, що каву куштували цього разу дилетанти. Згодом дійде черга до спеціалістів у лабораторії, які оцінюватимуть колір, органолептичні якості тощо.

Галина ГАЄВСЬКА “Хрещатик”

прочитало 4692 человек      images  
images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images
images
06/06/2002 | Придбати у нас телевізор сьогодні так само складно, як і корову колись.
images
images
06/06/2002 | Для вашого газового пістолета знову придумали нові правила ремонту.
images
images
06/06/2002 | Ціна побутової техніки може змінитися.
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images


images
© Редакцiя газети "Хрещатик".

У разi використання матерiалiв сайту,
гіперпосилання на www.kreschatic.kiev.ua обов'язкове.

Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
bigmir)net TOP 100



: 0.3984 sec