images


images
 Логотип видання 'Хрещатик'

images | | | | |        facebook новини в RSS-форматі номер в PDF-форматі
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
полоса
images images новини
images
19:00 |  У зв’язку із погіршенням погодних умов киян просять надавати перевагу громадському транспорту та не паркувати авто обабіч дороги
images images images
17:15 |  На столицю насувається негода: киян закликають бути обережними під час ожеледиці
images images images
17:00 |  Громадскість матиме доступ до редакцій рішень Київради
images images images
14:00 |  Українці застібнуть паски безпеки навіть в автобусах
images images images
11:00 |  Київ прагне отримати статус Європейської культурної столиці
images images images
08:00 |  Для громадян із вадами зору встановлять 3D-моделі зменшених історичних пам’яток
images images images
17:00 |  Сторінки історії: папір для першої київської друкарні везли човнами 250 км
images images images
14:00 |  На столичних мостах проводять ремонти. Водіїв просять передбачати більше часу на дорогу
images images images
11:00 |  У Києві за 2-3 роки планують замінити комплексно зношені мережі у найпроблемніших мікрорайонах
images images images
08:00 |  В Україні поширюють неправду про наявність нібито епідемії чуми, сказу та промислового ботулізму
images images images
19:00 |  Україна виступить в Шанхаї на п'ятому Кубку світу з карате Кіокушинкайкан ІКО Мацушима
images images images
17:00 |  Мобільний додаток Kyiv City Guide отримав престижну міжнародну відзнаку
images images images
14:00 |  97 інформаційних табло допомагають пересуватися Києвом
images images images
12:30 |  Пам’яті академіка Олександра Топачевського
images images images
11:00 |  Для радіо та телебачення збільшили квоти на українську
images images images
images
украинские новости RSS канал новини RSS  |  всi новини
images
полоса

images images ДОКУМЕНТИ  
images
images Рiшення Київради
images
images Розпорядження
images
images Нормативно-правовi акти 
images
images Укази Президента України
images
images Постанови
images
images Накази
images
images Проекти
images
images Документи інших відомств
images

полоса

раделитель розцінки на рекламуРеклама
раделитель меню репроцентрКольороподіл/репроцентр
images меню государственные закупкиДержавні закупівлі
images

Бюджет Києва 2018 Бюджет міста Києва на 2018 рік
images
фото "Картка киянина". Інформаційна сторінка
images
фото Контактний центр
міста Києва - 1551
images
images
images
  images
images
images Роздiли :   стрелка   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    
виходить у вівторок, середу, п‘ятницю images 2 листопада 2001 року, п'ятниця  №149 (1979) images
images
полоса
images
images
СПОЖИВАЧ
images  
images
images
images
02/11/2001



images
Не та тепер сметана і ковбаска не та... Від звичних нам продуктів лише назви й залишилися
images
Ще зовсім недавно я наївно вірила, що продукт, розфасований у пластикові стаканчики й коробочки з написом ”сметана”, насправді є сметаною. А брикетики, загорнуті у фольгу з написом ”масло”, дійсно є маслом. Та й ковбаса сумніву не викликала: написано ”Московська”, отже, це і є та сама ”Московська”. Однак спеціалісти Держстандарту прикро розчарували. Нині звичні назви не відповідають суті продукції, яку виготовляють за новими технологіями з нетрадиційної сировини.

”Селянське” масло... з пальмовою олією?

Сучасний молочний відділ у будь-якому гастрономі приємно вражає розмаїттям назв товарів і виробників. На вітрині не вміщуються пакети й пакетики, пластикові стакани й стаканчики, пачки різної величини з яскравими, ефектними, іноді дотепними етикетками. І кожний кефір, сирок, йогурт, як і решта їхніх молочних родичів (сметана, масло, молоко, ряжанка тощо) аж кричать: “Купи мене!” Очі справді розбігаються.

Порівняно з радянськими часами, як підрахувала статистика, нині в Україні виробляється в п’ять разів більше різновидів молочної продукції. Звідки стільки взялося? Може, молока у нас ціле море-окиян? Та ні, не в ньому річ. Я б навіть сказала, що молоко тут ні до чого. Як це може бути? А так: додають до вершкового масла рослинні жири (кажуть, уже й пальмова та кокосова олія в Україні в хід пішли), різні наповнювачі, барвники, інші харчові добавки — і готово! Перед споживачем — масло “Домашнє”, “Селянське”, “Легке”, “Шоколадне” тощо. Про маргарини (до речі, їх нерідко іменують у нас “маслом”) мовчу, тому що цих виробів під різними назвами розвелося безліч!

Наскільки творчо працює фантазія наших і закордонних виробників молокопродукції, переконалася, відкривши власний холодильник. Звідти дістала: сирковий десерт нежирний, який виготовили з цукру, ваніліну, сиру кисломолочного, плодово-ягідного наповнювача; масло “Сімейне”, до складу якого входили рослинні жири, біологічна закваска, молоко сухе знежирене, цукор, сіль, харчовий барвник, бета-каротин, лецитин, моногліцериди, ароматизатор, цитринова кислота, бензоат натрію, сорбат калію, вода. Потрапило до рук й імпортне масло (як на мене, це звичайний маргарин) з таким набором інгредієнтів: вода, рослинні жири (32 відсотки), емульгатори Е471, Е476, Е200; барвник Е160а, лимонна кислота Е330; вітаміни А, Д. Сметана (у двох різних упаковках, від різних виробників), щоправда, виглядала набагато скромніше, бо містила тільки вершки і закваску на культурах молочнокислих бактерій.

Шматочок “Молочної” ковбаси, який лежав у холодильнику поряд із маслом, не міг, на жаль, розповісти про себе нічого. Зокрема, з якого м’яса (свіжого чи розмороженого) цей продукт приготували, чи домішали у фарш рис, манку, горох, сою тощо, чи присмачили ковбаску натуральними спеціями або ж їх замінниками. Споживач може здогадатися про такі новації, хіба що побачивши назву, приміром, “Московська нова”. Тому й “нова”, що складові не ті, які колись були...

Про ”живий” і ”мертвий” йогурт

Чи варто радіти з такого розмаїття молочної та м’ясної продукції, яке маємо нині? Однозначно не відповім. Так само, як і на запитання, чи мати за щастя “вічні” масло, сметану, йогурт, молоко. Як вважає генеральний директор відкритого акціонерного товариства “Галактон” Вадим Чагаровський, “довгограючі” молокопродукти, які мають термін зберігання не 2—3 доби, як визначали раніше, а 30—40, навіть 90, крім зручності для господині, ніякої особливої користі не дають. Найціннішого для здоров’я — живих молочнокислих бактерій — вони не містять.

Пан Чагаровський радить споживачам, купуючи сметану, йогурт або інші вироби під мембранами з фольги, звертати спершу увагу саме на неї. Якщо її втягнуло всередину стаканчика, то розфасували продукцію при температурі 70 градусів за Цельсієм і корисні мікроорганізми загинули. У справжньому живому йогурті, за словами спеціалістів, має бути два різновиди бактерій. Але вирощування цієї мікрофлори дорого коштує. Тож до нас завозять дешеві “неживі” продукти. Зі сметаною, до речі, можна провести простенький хімічний дослід, щоб з’ясувати, чи додав до неї виробник стабілізатор (крохмаль). Якщо від краплі йоду сметана посиніє, значить, така домішка є. Надто м’яка пачка начебто вершкового масла може свідчити про те, що в ньому немало рослинних жирів, тобто олії. Взагалі 90 відсотків масла, яке виробляється в Україні, за словами голови “Галактона”, є продукцією, яка не відповідає своїй назві.

Головне — знати, що купуєш

Як же називати виготовлені за новими технологіями, з нетрадиційної сировини начебто масло і начебто ковбасу? Над цією проблемою б’ється цілий комітет, створений кілька місяців тому на базі Технологічного інституту молока та м’яса Української академії аграрних наук. На нову продукцію немає ще й стандартів. Тож невідомо, і як називати, і які вимоги до неї ставити. У Росії так само сушать голови: яким має бути нормативний документ про “продукцию молокосодержащую” і чи правильно називати виріб, схожий на сметану, “пастой сметанообразной со стабилизаторами”?

Наші держстандартівці вважають, що головною є не оновлена назва, а достовірна інформація про той продукт, на якому написано “ковбаса” або “масло”. Зрештою, йдеться про те, що дешевші вироби з новомодної сировини мають називатися по-іншому, щоб їх не видавали за дорожчі, беручи відповідну ціну, начебто за ковбасу зі справжнього м’яса чи масло зі справжніх вершків.

Галина РЕМІЗОВСЬКА “Хрещатик”

прочитало 9368 человек      images  
images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images
images
02/11/2001 | У молочному ряду на ринку менше розмаїття, зате там усе справжнє.
images
images
02/11/2001 | Олія була, є і буде. Тільки за вищою ціною.
images
images
02/11/2001 | Холодно в квартирі — пишіть скаргу!.
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images


images
© Редакцiя газети "Хрещатик".

У разi використання матерiалiв сайту,
гіперпосилання на www.kreschatic.kiev.ua обов'язкове.

Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
bigmir)net TOP 100 images



: 2.949 sec